Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Συνάντηση αντιπροσωπείας της Ο.Π.Ο.Τ.Τ. Ε. με την Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής

 

 

ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ

 


 Αντιπροσωπεία της ΟΠΟΤΤΕ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτριο Κοντό, το μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρο τριτέκνων Ανατολικής Αττικής Μαρία Ναυροζίδου, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ανατολικής Αττικής κ. Ελευθέριο Μαραγάκη, συναντήθηκε με την κα. Αικατερίνη Καζάνη Βουλευτή Ευβοίας και κοινοβουλευτική τομεάρχη Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, την Τρίτη (12/12) σε πάρα πολύ καλό και εποικοδομητικό κλίμα.

 

Ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Κοντός ενημέρωσε αναλυτικά για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνες οικογένειες,  καθώς και προτάσεις της ΟΠΟΤΤΕ για το Δημογραφικό.

Ζητήθηκε να συνεχιστεί η κοινοβουλευτική στήριξη του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής .

 

Η Βουλευτής από την πλευρά της δεσμεύτηκε να εξετάσει τα αιτήματά και να προβεί στις απαραίτητες πρωτοβουλίες. 

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Συνάντηση της ΟΠΟΤΤΕ με την Κ.Ο. του ΚΚΕ

 

 

ΔΕΛΤΙΟ    ΤΥΠΟΥ


 Αντιπροσωπεία της ΟΠΟΤΤΕ αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Δημήτριο Κοντό, το μέλος του Δ.Σ. και πρόεδρο τριτέκνων Ανατολικής Αττικής Μαρία Ναυροζίδου, καθώς και το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ανατολικής Αττικής κ. Ελευθέριο Μαραγάκη, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Ε και συγκεκριμένα με τον Βουλευτή Μανώλη Συντυχάκη και την Κατερίνα Βεζύρη, μέλους του τμήματος υγείας - Πρόνοιας της Κ.Ε., την Τρίτη (12/12) σε εποικοδομητικό κλίμα.

 

Ο Πρόεδρος κ. Δημήτριος Κοντός ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τρίτεκνες οικογένειες, το πάγιο αίτημα της εξομοίωσης, καθώς και προτάσεις της ΟΠΟΤΤΕ για το Δημογραφικό.

Ζητήθηκε η κοινοβουλευτική στήριξη του Κ.Κ.Ε.

 

Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του Κ.Κ.Ε. δήλωσε και δεσμεύτηκε τη στήριξη των αιτημάτων της ΟΠΟΤΤΕ, από την κοινοβουλευτική της ομάδα, ώστε να στηριχθούν τα αιτήματα καθώς και η εξομοίωση με τους πολύτεκνους.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2023

ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ -Συνάντηση της ΟΠΟΤΤΕ με τον Υφυπουργό Ναυτιλίας κ. Ιωάννη Παππά

 

 


Συνάντηση με τον υφυπουργό κ. Ι. Παππά και υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου  Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχαν ο Πρόεδρος της ΟΠΟΤΤΕ,            Δ. Κοντός  και οι Αντιπρόεδροι  Γ. Χαβάκης, Ζ. Κοϊδου Μ. Κατέρη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με την παρουσία του βουλευτή Πιερίας της ΝΔ           κ. Σ. Κουλκουδίνα. 

Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις τρίτεκνες οικογένειες, την στήριξη μας σε σχέση με τις τιμές των εισιτηρίων αλλά και παρέμβαση του Υπουργείου στην ενίσχυση με ουσιαστικά μέτρα των κατοίκων των νησιών μας και ιδιαίτερα των ακριτικών στα Δωδεκάνησα και το Βόρειο Αιγαίο. 

 Ο Υφυπουργός και οι υπηρεσιακοί παράγοντες σε κλίμα κατανόησης δεσμεύτηκαν να μελετήσουν τα αιτήματα μας και να στηρίξουν τις τρίτεκνες οικογένειες.

Επιδίωξη να έχουμε αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα σε σχέση με τις ναυτιλιακές και την τιμή των εισιτηρίων και το Υπουργείο να συμβάλλει αποφασιστικά. 

Με την στήριξη των τριτέκνων ενισχύεται και η οικονομία των νησιών και οι φοιτητές που σπουδάζουν στα νησιά ή αυτοί που προέρχονται από τα νησιά. Και φυσικά δεν χάνουν οι ακτοπλοϊκές.

                                                              Είναι δίκαιο και το απαιτούμε !

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

ΟΙ ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ Συνάντηση της ΟΠΟΤΤΕ με την Υπουργό κα Σοφία Ζαχαράκη

  

 

 

Αντιπροσωπεία της ΟΠΟΤΤΕ συναντήθηκε με την κα  Σοφία Ζαχαράκη - Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε εποικοδομητικό κλίμα και ελπίζουμε να φανούν θετικά αποτελέσματα.

 

Η αντιπροσωπεία των τριτέκνων ( Δ. Κοντός- Πρόεδρος,   Γ. Χαβάκης- Α Αντιπρόεδρος  , Ζ. Κοϊδου- Β Αντιπρόεδρος και Σ. Τσούλιας, Π. Καραγιάννη- μέλη του ΔΣ) ενημέρωσαν αναλυτικά την κ. Υπουργό για τις προτάσεις και θέσεις των τριτέκνων για το Δημογραφικό.

 

Η συζήτηση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και ελπίζουμε τα αποτελέσματα να είναι ορατά για τις οικογένειες μας και τον τόπο.

-Στόχος μας η σταθεροποίηση της σημερινής κατάστασης καθώς και  η προσπάθεια και οι πολιτικές δράσεις σε αναστροφής των αρνητικών ρυθμών μείωσης του πληθυσμού.

-Η ενίσχυση της οικογένειας και κυρίως των νέων ανθρώπων να κάνουν οικογένεια.

 

Η Υπουργός δεσμεύτηκε:

 -Πως θα έχουμε σταθερή συνεργασία με το υπουργείο για τη στήριξη της οικογένειας, βεβαιώνοντας μας πως η κυβέρνηση θα ενισχύσει τέτοιες πολιτικές. 

-Στο επόμενο διάστημα θα ενταθεί η διαβούλευση με τα κόμματα και με τους κοινωνικούς φορείς, που θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

 

Εμείς καλόπιστοι πάντα αλλά και πάντα διεκδικητικοί θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε 

·         Νομοθέτηση της ένταξης των τρίτεκνων στις μεγάλες οικογένειες

·         Στήριξη της οικογένειας για την  κατοικία, τη φορολογία, τις μεταφορές, την ενέργεια, την τροφή, την κοινωνική πολιτική

·         Ασφαλές περιβάλλον για τους νέους ανθρώπους ώστε να μπορούν να κάνουν οικογένεια στην εργασία, την κατοικία, τις κοινωνικές υποδομές

·         Δέσμη κινήτρων για την στήριξη των ανθρώπων που θα μείνουν να ζήσουν στην περιφέρεια , εκτός μεγάλων αστικών κέντρων

 

Έχουμε δρόμο μπροστά μας, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να επιμείνουμε και να τα καταφέρουμε,  για την Ελλάδα ρε γαμώτο !

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣτΕ 464/2023 ΟΛΟΜ. Α.Π.


 ΣτΕ 464/2023 Ολομ.: Δεν αντίκειται στo άρθρo 21 παρ. 2 και 5 του Συντάγματος η συμπερίληψη των μελών τρίτεκνων οικογενειών στην ίδια κατηγορία προστατευόμενων προσώπων με τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών, προκειμένου για διορισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα.

 ΣτΕ 464/2023 Ολομ.

Πρόεδρος: Δημήτριος Σκαλτσούνης, Πρόεδρος ΣτΕ

Εισηγητής: Μαρλένα Τριπολιτσιώτη, Σύμβουλος

 Δεν αντίκειται στo άρθρo 21 παρ. 2 και 5 του Συντάγματος η συμπερίληψη των μελών τρίτεκνων οικογενειών στην ίδια κατηγορία προστατευόμενων προσώπων με τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών, προκειμένου για διορισμό στο Πυροσβεστικό Σώμα.

Οι διατάξεις του άρθρου 21 παράγραφοι 1, 2 και 5 του Συντάγματος έχουν, κατά βάση, κατευθυντήριο χαρακτήρα και αφήνουν στον νομοθέτη την ευχέρεια να προσδιορίσει κατά την εκτίμησή του το είδος και την έκταση της ειδικής φροντίδας για τους πολυτέκνους και τα μέλη των οικογενειών τους. Ειδικότερα, με τη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος, της οποίας η θέσπιση αποσκοπεί στην αντιμετώπιση του οξυμένου δημογραφικού προβλήματος της Χώρας, το Σύνταγμα απευθύνει στον κοινό νομοθέτη έντονη υπόδειξη για τη λήψη κατάλληλων μέτρων φροντίδας υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών με βάση τις επικρατούσες συνθήκες και εντός των ορίων που διαγράφουν οι άλλες συνταγματικές διατάξεις και αρχές. Η λήψη των κατάλληλων αυτών μέτρων φροντίδας υπέρ των πολύτεκνων οικογενειών και ο ειδικότερος τρόπος εκπλήρωσης της υποχρέωσης προστασίας τους ανήκει στην ευχέρεια του νομοθέτη, υπό την έννοια ότι η προστασία αυτή δεν έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο, αλλά οι ειδικότερες μορφές και η έκτασή της καθορίζονται από τον κοινό νομοθέτη και, κατ’ εξουσιοδότηση, από την κανονιστικώς δρώσα Διοίκηση, οι σχετικές δε εκτιμήσεις, σταθμίσεις και επιλογές του νομοθέτη υπόκεινται σε έλεγχο ορίων από τα δικαστήρια. Εξάλλου, ενόψει του ότι η έννοια του “πολυτέκνου” δεν δίδεται στο Σύνταγμα, αλλά καθορίζεται από τον κοινό νομοθέτη και δηλώνει όσους έχουν τέσσερα τέκνα και άνω (άρθρο πρώτο του ν. 1910/1944, όπως ισχύει), ο νομοθέτης, στο πλαίσιο της παραπάνω ευχέρειάς του και σταθμίζοντας τις εκάστοτε ισχύουσες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, έχει τη δυνατότητα, με νεότερη διάταξη, ίσης τυπικής ισχύος με την ως άνω, να θεσπίζει, γενικώς ή για ορισμένες μόνο έννομες σχέσεις, την ίδια μεταχείριση των τριτέκνων με εκείνους που έχουν περισσότερα τέκνα, εφόσον υπάρχει αποχρών λόγος, ο οποίος τελεί σε συνάφεια με τον σκοπό της συνταγματικής διάταξης. Τέτοιον αποχρώντα λόγο συνιστά η αντιμετώπιση του οξυμένου δημογραφικού προβλήματος της Χώρας, στην επίλυση του οποίου συμβάλλουν ιδιαιτέρως οι τρίτεκνες οικογένειες, οι οποίες, κατά τα δεδομένα της κοινής πείρας, είναι περισσότερες από τις πολύτεκνες. Κατά συνέπεια, και ενόψει της διάταξης του άρθρου 21 παρ. 5 του Συντάγματος, σύμφωνα με την οποία αποτελεί υποχρέωση του Κράτους η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Χώρας, το οποίο, αποτελεί, άλλωστε, και τον σκοπό για τον οποίο θεσπίσθηκε η διάταξη της παρ. 2 του ίδιου άρθρου, δικαιολογείται για λόγους δημοσίου συμφέροντος η εισαγωγή από τον νομοθέτη ευνοϊκών ρυθμίσεων υπέρ όχι μόνον των μελών των πολύτεκνων οικογενειών αλλά και υπέρ των τριτέκνων και των τέκνων τους, εφόσον τούτο δεν οδηγεί, πάντως, στον περιορισμό ή την υποβάθμιση της παρεχόμενης στους πολυτέκνους ειδικής φροντίδας, χωρίς αποχρώντα λόγο.

Με τα δεδομένα αυτά, η συμπερίληψη των μελών τρίτεκνων οικογενειών στην ίδια κατηγορία προστατευόμενων προσώπων των διατάξεων των π.δ. 53/1989 και 19/2006, μεταξύ των οποίων και τα μέλη πολύτεκνων οικογενειών, στην οποία (κατηγορία) επιφυλάσσεται ποσοστό 10% των προκηρυσσόμενων θέσεων δόκιμων πυροσβεστών γενικών καθηκόντων στο Πυροσβεστικό Σώμα, δεν αντιβαίνει στη διάταξη του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος. Τούτο, διότι, στο πλαίσιο του οριακού ακυρωτικού ελέγχου και των ευρέων περιθωρίων εκτίμησης που διαθέτει εν προκειμένω ο κανονιστικός νομοθέτης, η ισότιμη μεταχείριση των δύο αυτών κατηγοριών (τριτέκνων και πολυτέκνων) στην κρινόμενη περίπτωση δεν έγινε χωρίς αποχρώντα λόγο αλλά τελεί σε συνάφεια με τον σκοπό της παραπάνω διάταξης, ο οποίος είναι η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της Χώρας. Ο σκοπός δε αυτός επιτυγχάνεται με το κίνητρο που δίδεται για την απόκτηση τρίτου τέκνου και, συνεπώς, δεν αποτελεί υποβάθμιση χωρίς λόγο της παρεχόμενης στις πολύτεκνες οικογένειες προστασίας. Συνεπώς, οι διατάξεις των άρθρων 2 παρ. 1 περίπτωση ε΄ του π.δ. 53/1989 και 3 παρ. 1 του π.δ. 19/2006, όπως ισχύουν, δεν αντίκεινται στις διατάξεις του άρθρου 21 παρ. 2 του Συντάγματος.    Αντίθετη μειοψηφία.