Δευτέρα 9 Απριλίου 2012

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ  ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ Ν.  ΠΡΕΒΕΖΑΣ                                                    Πρέβεζα  12-3-2012
Δ/νση :  Δ. Κρόκου  57   (Έναντι Πυροβολικού )                       
  Τ.Κ.  48100   -ΠΡΕΒΕΖΑ     
ΤΗΛΕΦΩΝΟ : 2682061175&  2682061650

ΠΡΟΣ 

κ. Μπαμπινιώτη Γεώργιο

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Το   διοικητικό  συμβούλιο  των Τριτέκων  Ν. Πρέβεζας    που εκπροσωπούμε σας συγχαίρουμε για την ανάληψη της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και σας ευχόμαστε ειλικρινά καλή επιτυχία και δύναμη στο δύσκολο και σημαντικό έργο που αναλαμβάνετε να φέρετε σε πέρας.
Το Υπουργείο Παιδείας είναι ένας από τους βασικότερους παράγοντες που επηρεάζουν παντοιοτρόπως την οικογένεια και μάλιστα τις οικογένειες με πολλά τέκνα(με τρία και άνω) και το μέλλον της Χώρας.
Η κρίση χρέους της Χώρας μας, που ξεκίνησε εδώ και 4 χρόνια, λόγω της κακοδιαχείρισης, της κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος για χρόνια, της διαπλοκής που έχει επώνυμο και σε συνάρτηση της υφιστάμενης ιδιόρρυθμης ασυλίας-ατιμωρησίας έχει εξελιχθεί-μετατραπεί πλέον σε κρίση πολιτικών και κοινωνικών θεσμών. Αυτήν την βιώνει με τον πιο σκληρό, άδικο και πολλάκις βίαιο τρόπο η οικογένεια με πολλά παιδιά(τρία και άνω). Αυτό που μας αναλογεί το συνεισφέρουμε και με το παραπάνω αν και γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν είναι οι οικογένειες με τρία παιδιά και άνω οι αίτιοι που φτάσαμε εδώ. Το ποσοστό των οικογενειών που ευρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας  έχει αγγίξει το 35%.

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς  δεν υπήρξε  ανταπόκριση από την κα Διαμαντοπούλου, και δεν έχουμε ακόμη αντιληφθεί τον λόγο αυτής της  άκρως απαξιωτικής στάσης προς τιμωρία των οικογενειών με πολλά παιδιά. Το σύνολο των προτάσεων μας αφ΄ ενός δεν έχουν οικονομικό κόστος και αφετέρου δίνουν έναν δίκτυ προστασίας στις οικογένειες με πολλά παιδιά, που είναι τόσο αναγκαίο να υπάρχει σε αυτήν την αβέβαιη και ρευστή πολιτικοκοινωνική κατάσταση που βιώνουμε σαν χώρα.
Αγωνιζόμαστε για ένα και μόνο σκοπό-μακριά από ευτελείς σκέψεις πρόσκαιρου προσωπικού οφέλους και συντεχνιακής νοοτροπίας που κατά καιρούς κάποιοι επιπόλαια μας προσάπτουν-να ευαισθητοποιήσουμε-πείσουμε την  Πολιτεία και Κυβέρνηση να λάβουν, επιτέλους, μέτρα σοβαρά με προοπτική και χωρίς παλινωδίες, για το σοβαρότατο  δημογραφικό πρόβλημα καθότι ο δείκτης γονιμότητας της Ελληνίδας είναι περίπου 1 και η γήρανση του  πληθυσμού έχει φτάσει σήμερα στο 27%. Σύμφωνα δε με την Στατιστική Υπηρεσία η απογραφή του 2011 έδειξε ότι ο πληθυσμός της Χώρας ουσιαστικά μειώθηκε από την προηγούμενη απογραφή(απογραφή 2011-απογραφή 2001=  -162263).
Η Βασική μας πρόταση είναι:Ο χαρακτηρισμός των γονέων με τρία τέκνα πολυτέκνους, ανεξαρτήτως ηλικίας και την ένταξή τους στις διατάξεις των νόμων περί πολυτεκνίας. Οποιαδήποτε σοβαρή οικονομική επιβάρυνση από την εφαρμογή κάποιας επί μέρους διατάξεως να αποδοθεί-εφαρμοσθεί σταδιακά με τον πρώτο πλεονασματικό προϋπολογισμό(Τροποποίηση του άρθρου 6 ν.3454/2006).
Οι προτάσεις μας, αμέσου αρμοδιότητος του υπουργείου Παιδείας είναι:
-Για να προλάβουμε ώστε να μην συμβεί και εφέτος η απαράδεκτη κατάσταση που δημιουργήθηκε πέρυσι με την ξαφνική, άδικη και εν πολλοίς αντισυνταγματική τροποποίηση του περασμένου  Μαΐου, που αφορούσε τις μετεγγραφές, όπου καταδίκασε οικογένειες με τρία παιδιά και άνω να φτάνουν στα όρια τους ή/και αδυνατούν να συντηρήσουν  2ο  ή και 3ο σπίτι ταυτοχρόνως για τα παιδιά τους που πέρασαν σε σχολές σε ΑΕΙ-ΤΕΙ προτείνουμε: Καμία απολύτως μετεγγραφή  και για καμία κατηγορία με τις εξής προϋποθέσεις: Όταν εξασφαλίζεται σε κάποιο ΑΕ και ΤΕΙ η αναγκαία υποδομή για στέγαση, σίτιση και μετακίνηση των φοιτητών (τουλάχιστον των δικαιούχων για μετεγγραφές με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο) τότε να μην επιτρέπεται καμία μετεγγραφή από αυτό το πανεπιστήμιο/ΤΕΙ.Μέχρι να υλοποιηθεί αυτή η δίκαιη πρότασή μας να επανέλθουμε στις προηγούμενες διατάξεις περί μετεγγραφών σύν την κατάργηση του  ηλικιακού ορίου των 26 ετών για το μεγαλύτερο παιδί τρίτεκνης οικογένειας προκειμένου να γίνει χρήση του δικαιώματος από τα άλλα τέκνα.
-Να αυξηθεί  η μοριοδότηση για τις προσλήψεις των εκπαιδευτικών με τρία τέκνα και άνω(όπως 15 μόρια για γονέα με τρία τέκνα και στην συνέχεια 3 μόρια για κάθε επόμενο τέκνο).
-Αύξηση των μορίων για μεταθέσεις και αποσπάσεις των γονέων με τρία τέκνα και άνω και σε επίπεδο νομού.
-Παραμονή στην θέση διορισμού για γονείς με τρία τέκνα και άνω καθώς και ο χρόνος υπηρέτησης της δεύτερης (μετά την μετάθεση) θέσης να μειωθεί σε ένα έτος.
-Να επεκταθεί και στους γονείς και τέκνα τριτέκνων η ισχύς των  διατάξεων(Εγγραφές, δίδακτρα κλπ) που ισχύουν για τους πολυτέκνους όσον αφορά την φοίτησή τους σε όλα τα ΙΕΚ.
-Ένταξη στις ίδιες διατάξεις (με  αύξηση του ποσοστού) που ισχύουν για τους πολυτέκνους των γονέων με τρία τέκνα και τα τέκνα αυτών για παροχή υποτροφιών από το ΙΚΥ.
-Δυνατότητα για φοίτηση σε Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά Προγράμματα Σπουδών με επιπλέον ποσοστό για τέκνα και γονείς με τρία παιδιά και άνω και εφ΄ όσον πληρούν τα τυπικά προσόντα.
-Υπάρχουν φορείς της εκπαίδευσης που δεν περιλαμβάνουν τους τριτέκνους ως ειδική κατηγορία για τις προσλήψεις αναπληρωτών και ωρομισθίων(όπως στην Σιβιτανίδειο Σχολή ).
-Για Τρίτεκνους και πολύτεκνους, να παραμείνει σε ισχύ το παλαιό καθεστώς των αποσπάσεων χωρίς περιορισμούς.
                 Ο χρόνος πραγματικής υπηρεσίας σε σχολική μονάδα της περιοχής της πρώτης τοποθέτησης για γονέα εκπαιδευτικό με τρία τέκνα και άνω, μετά το διορισμό δεν μπορεί να είναι μικρότερος του  ενός έτους.΄΄

Είναι μια υποχρέωση ΟΛΩΝ ΜΑΣ προς την ΕΛΛΑΔΑ.

                                                                     Με ιδιαίτερη τιμή
                        Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Η Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                        Δήμος   Βασίλης                                                      Παπασάββα  Νίκη