Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ Στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΟΥΡΩΤΗΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ του ΘΕΟΛΟΓΟΥ & ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ



ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΕΚΔΡΟΜΗ
ΣΑΒΒΑΤΟ   13-06-2015

Στην ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΣΟΥΡΩΤΗΣ – ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ του  ΘΕΟΛΟΓΟΥ  
 ΑΓ.   ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ      ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ 

 Ο σύλλογός  Τριτέκνων  Ν.  Πρέβεζας  αποφάσισε   να πραγματοποιήσει μια εκδρομή στο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και του Άγιου Αρσένιου του Καππαδόκη, του οποίου τα Λείψανα βρίσκονται στο  Καθολικό της Μονής  στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης, εκεί  βρίσκεται  και  ο τάφος του Αγίου Παϊσίου.
Οι μοναχές της Ιεράς Μονής Σουρωτής, είχαν πνευματικό καθοδηγητή τους τον μακαριστό Γέροντα Παΐσιο. Στις 12 Ιουλίου 1994 ο Γέροντας εκοιμήθη εν Κυρίω κι ετάφη δίπλα στο ναό του Αγίου Αρσενίου. 

Ο Όσιος Παΐσιος o Αγιορείτης (κατά κόσμον Αρσένιος Εζνεπίδης, 25 Ιουλίου 1924 - 12 Ιουλίου 1994) ήταν Έλληνας μοναχός που έζησε κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα και έγινε ευρέως γνωστός για τον βίο και το έργο του. Ανακηρύχθηκε Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στις 13 Ιανουαρίου 2015.   Επίσης  πρόσφατα    το 2015  , ανακηρύχτηκε  Άγιος από την Ρουμανική εκκλησία .


Δύο  λεωφορεία  με   προσκυνητές, αφού  παρέμειναν στη Ι. Μονή  όσο χρόνο  απαιτείται, στη  συνέχεια αναχώρησαν για τον  Αγ. Δημήτριο   Θεσσαλονίκης . 
Ο Ναός του Αγίου Δημητρίου   Θεσσαλονίκης  ως μνημείο τέχνης αποτελεί ένα από τα πλέον υπέροχα χριστιανικά μνημεία της ελληνικής Ανατολής. 


Ο Ι. Ναός του Αγίου Δημητρίου του Μυροβλύτου κτίσθηκε στα μέσα του 5ου αι. από τον έπαρχο του Ιλλυρικού Λεόντιο πάνω στον τάφου του Αγίου, ο οποίος μαρτύρησε ως χριστιανός με το στρατιωτικό αξίωμα του ανθυπάτου επί του αυτοκράτορος Μαξιμιανού (292-311).
Μεγάλη πυρκαγιά μεταξύ των ετών 629 και 639 κατέστρεψε μεγάλο μέρος αυτού του κτηρίου.. Το 904 ο Ναός λεηλατήθηκε από τους Σαρακηνούς και αρπάχτηκε σε κομμάτια το ιερό «Κιβώριο». Άλλη διαρπαγή νέου «Κιβωρίου» σημειώνεται από τους Νορμανδούς 281 χρόνια αργότερα, όταν καταλήφθηκε η πόλη από αυτούς το 1181.  Το 1493 ο Ναός μετατρέπεται σε τζαμί από τους Τούρκους.
 Με την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης το 1912 ο Ναός επαναλειτουργεί ως χώρος λατρείας - τιμής του Αγίου Δημητρίου. Η πυρκαγιά της 5ης και 6ης Αυγούστου του 1917 αποτεφρώνοντας τα δύο τρίτα της Θεσσαλονίκης μετέβαλε σε ερείπια και τον ιστορικό Ναό οπότε και καταστράφηκε, για να αναστηλωθεί στη συνέχεια   «κ βάθρων».
Οι φίλες  και φίλοι , μετά  την επίσκεψη στον Ιερό Ναό , αφέθησαν   ελεύθεροι στην   νύφη του Θερμαϊκού όπου απόλαυσαν τις ομορφιές   της .
Πρέπει  να συγχαρούμε τους υπεύθυνους  της  εκδρομής : Αρετή  Χρηστιά , Ζωή  Αηδόνη  και Παπαγεωργίου  Ευάγγελο  διότι χειρίστηκαν όλα  τα θέματα  άψογα.
Πρέπει να συγχαρούμε  του   Τουριστικό  Γραφείο  του  ΚΤΕΛ  Ν.  Πρέβεζας  Α.Ε.  για  τα  σύγχρονα λεωφορεία  του και τους  άψογους   οδηγούς  του  Κασκάνη  Σωτήρη  και Μαλίζογλου  Δημήτρη.