Παρασκευή 28 Απριλίου 2017

«Συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό»


ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

                                                                                                                       Αθήνα, 27 Απριλίου 2017
Προς: τον Πρόεδρο της της Βουλής, κ. Νίκο Βούτση
και τους Προέδρους  των Κοινοβουλευτικών Ομάδων
ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, Πρωθυπουργό
Ν.Δ.,  κ. Κυριάκο Μητσοτάκη
Κ.Κ.Ε., κ. Δημήτρη Κουτσούμπα
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, κ. Πάνο Καμμένο
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ, κ. Βασίλη Λεβέντη
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ, κ. Σταύρο Θεοδωράκη

Θέμα: «Συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό»
Όπως είναι γνωστό, τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι τα δημογραφικά δεδομένα της χώρας επιδεινώνονται επικίνδυνα. Μετά το 2011, για πρώτη φορά μεταπολεμικά, ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται. Την 1η Ιανουαρίου 2015 ο πληθυσμός της Ελλάδας ήταν 10,9 εκατομμύρια, ενώ το 2011 ήταν 11,1 εκατομμύρια. Τούτο οφείλεται πρωτίστως στην σύμπτωση δύο δυσμενών παραγόντων: αρνητικό φυσικό ισοζύγιο (περισσότεροι θάνατοι από ό,τι γεννήσεις), και αρνητικό μεταναστευτικό ισοζύγιο (περισσότερες εκροές από ό,τι εισροές στη χώρα).  
Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή δημογραφικής πολιτικής, καθώς και η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της Πολιτείας (άρθρο 21 παρ. 5 Συντ.). Αντιστοίχως, η οικογένεια, ως θεμέλιο της συντήρησης και προαγωγής του Έθνους, καθώς και ο γάμος, η μητρότητα και η παιδική ηλικία, και ειδικώς οι πολύτεκνες οικογένειες, χρήζουν ειδικής κρατικής προστασίας και φροντίδας (άρθρο 21 παρ. 1 και 2 Συντ.)
Η ειδική αυτή πρόνοια είναι επιβεβλημένη καθώς η λυσιτελής αντιμετώπιση της δημογραφικής ανισορροπίας της χώρας συνδέεται με την επίλυση πλήθους άλλων προβλημάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επιδείνωση της αναλογίας εργαζομένων προς συνταξιούχους θέτει καθ’ εαυτήν σε διακινδύνευση τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος.  Αντίστοιχα, το δημογραφικό επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στο εκπαιδευτικό σύστημα, την εργασιακή πολιτική, την κοινωνική πρόνοια, το σύστημα υγείας, αλλά και την εθνική άμυνα.
Η ανάγκη αναστροφής της τάσης συρρίκνωσης του πληθυσμού πρέπει να αποτελεί κοινό τόπο και σημείο σύγκλισης και εθνικής συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων.
Είναι επιβεβλημένο να ξεκινήσει ένας ευρύς δημόσιος διάλογος, με θεσμικά χαρακτηριστικά, ώστε να μελετηθούν τα αίτια του φαινομένου και να διερευνηθούν οι κατάλληλες νομοθετικές και κανονιστικές παρεμβάσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε την καθιέρωση κλιμακούμενων πολιτικών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων. Η αναλογική προστασία και η βελτίωση του πλαισίου στήριξης από το πρώτο τέκνο, με επίταση της προστασίας για κάθε επιπλέον τέκνο, θα συνεισφέρει στην αντιστροφή της αυξανόμενης τάσης να περιορίζονται οι οικογένειες σε ένα μόνο τέκνο.  Ομοίως, α) πρέπει να αποκτήσει άμεσα πρακτικό περιεχόμενο η πρόνοια του Συντάγματος για την προστασία των πολύτεκνων οικογενειών με τον σχεδιασμό και την εφαρμογή συγκεκριμένων πολιτικών και μέτρων και β) να εξεταστεί εκ νέου  η   έννοια της πολυτεκνικής ιδιότητας, ώστε να λαμβάνουν  και οι τρίτεκνες οικογένειες αντίστοιχη μέριμνα. 
Παράλληλα με τις ως άνω μείζονες αλλαγές, πρέπει να εξεταστούν επιμέρους ειδικά  μέτρα ανά τομέα πολιτικής, όπως η εκπαίδευση, η υγεία, οι μεταφορές κ.ο.κ.  
Κατόπιν αυτών, και με δεδομένη τη σοβαρότητα του ζητήματος, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, λαμβάνει την πρωτοβουλία να ζητήσει τη συγκρότηση Διακομματικής Επιτροπής για το Δημογραφικό με αντικείμενο την εξέταση των αιτίων της επιδείνωσης των δημογραφικών δεδομένων και την πρόταση συγκεκριμένων λύσεων που θα αντιστρέψουν, βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, την υφιστάμενη αρνητική τάση.
Αναμένοντας τη θετική ανταπόκρισή σας,
                                                                                                                     Με εκτίμηση
                                                                                                                      Η Πρόεδρος
                                                                                                                 Φώφη Γεννηματά